Hi mantelzorgende ondernemer, kun jij ook zo genieten van deze zomerse dagen en je naderende vakantie? Of schiet je in de stress. Herkenbaar hoor, het eerste jaar dat ik fulltime als ondernemer aan het werk was werkte ik zelfs in mijn vakantie door omdat ik er gewoon voor mijn klanten wilde zijn en omdat ik geen klanten wilde verliezen (lees inkomstenverlies). Nu weet ik wel beter: het is juist goed om tot rust te komen, afstand te nemen van je bedrijf en ruimte te creëren voor nieuwe ideeën. Hoe ik dat doe? Graag geef ik je mijn tips waardoor ik ontspannen op vakantie ga. Maak het jezelf gemakkelijk!

Tip 1. Vervanging

Regel vervanging. Er is vast een collega-ondernemer waarbij je klanten terecht kunnen met hun spoedvragen als jij afwezig bent. En als je collega-ondernemer op vakantie gaat kun jij hetzelfde voor haar betekenen. Win-win! Zorg er wel voor dat je dit op tijd regelt zodat je de klanten op de hoogte kunt brengen.

Tip 2. Agendabeheer

Wil je het liefst dat je klanten afspraken kunnen blijven maken tijdens je afwezigheid? Dat kan! Een online boekingssysteem heeft veel voordelen. Je klant kan op elk moment van de dag een afspraak plannen, je kunt er een betalingssysteem aan koppelen en de tool kun je synchroniseren met je agenda. De meeste online afsprakentools hebben een gratis en betaalde variant. Calendly is een voorbeeld van een online reserveringssysteem die je daarnaast ook kunt synchroniseren met Zoom of GoToMeeting zodat je klant direct de inloggegevens voor de videoconferentie ontvangt. Ideaal voor als je nu online sessies aanbiedt. SuperSaaS is een Nederlands online reserveringssysteem die je kunt koppelen aan je MailChimp mailinglijst en met een snelle en vriendelijke klantenservice.

Tip 3. Financiën

Ben je  in de laatste week voor de vakantie nog druk bezig met het versturen van facturen? Weet dan ook dat er een aantal online tools* zijn, zoals bijvoorbeeld Moneybird en FactuurSturen.nl, waarbij je jouw facturen ruim van te voren kunt inplannen en op een door jouw gekozen moment kunt laten versturen naar je opdrachtgevers. Beide tools hebben een gratis en betaalde variant.

Tip 4. Online Marketing

Het is belangrijk om je online marketing tijdens de zomervakantie door te laten gaan. Waarom? Juist in deze periode zijn mensen druk bezig om vakantieberichten te posten op de social media kanalen en hebben ze meer tijd om posts en nieuwsbrieven te lezen. Gelukkig zijn er social media management platformen zoals Hootsuite en Buffer waarbij je berichten kunt inplannen zodat je tijdens je vakantie hier niet mee bezig hoeft te zijn. Beide tools hebben een gratis variant waarbij je posts kunt inplannen op maximaal 3 social media accounts. Bij Hootsuite kunt je in totaal 30 berichten inplannen op alle kanalen en bij de gratis versie van Buffer kun je maximaal 10 berichten per social media kanaal plannen. Uiteraard is er meer mogelijk met de betaalde varianten van beide platformen.

Tip 5. Calamiteitenprocedure

Als je op vakantie gaat is het maken van een lijst met belangrijke gegevens voor de achterblijvers heel gewoon. Maar heb je er ook aan gedacht om een bedrijfsdraaiboek en een procedure bij calamiteiten voor je bedrijf te maken voor hen? Dit hoeft geen dik boekwerk te zijn: beschrijf in een document de belangrijkste bedrijfsprocessen, afspraken en vermeld wie er op de hoogte gebracht moeten worden bij een calamiteit.

Met mijn bovenstaande tips weet ik zeker dat je met een gerust hart vrij neemt. Maar weet je al wat je gaat doen deze vakantie? Zelf ben ik in ieder geval van plan om mooie ritten door Nederland te maken. Ik wens je een mooie ontspannen zomer toe!

PS Wil je graag wat hulp hebben om deze tools in te richten of om uit te zoeken hoe je de werkzaamheden in je bedrijf (na de vakantie) behapbaar kunt houden? Neem dan contact met mij op. Ook heb ik een e-boek geschreven met een aantal handige online tools voor je om terugkerende taken te automatiseren.

Ja, ik wil graag meer handige online tooltips ontvangen!

*Zelf werk ik ook met de meeste tools die ik aan je heb voorgesteld omdat ik ze fijn vind om mee te werken, maar ik krijg geen commissie voor de tool als jij die ook
gaat gebruiken.